Hva leter du etter?

Blogg

Hvorfor kan du ikke betale på kortterminal på Koples ladesteder?

Ladetips

29. juni 2023

Regjeringens forskrift sier at alle elbilladere som settes i drift skal kunne motta betalingsoppgjør ved en betalingsterminal. Hvordan ligger Kople an? 

Vi får ofte spørsmål fra kundene om hvorfor vi ikke har kortterminal på våre ladesteder. Spørsmålet er ikke så merkelig, da det er den betalingsformen vi er vant med fra fylling av fossilbil. 

Nå har regjeringen kunngjort en forskrift om betalingsløsning for betaling ved lading av elektrisk drevet kjøretøy. Denne sier at alle nye ladepunkter som settes i drift etter 1.7.2023 skal kunne motta betalingsoppgjør ved en betalingsterminal.

Så: kommer det kortterminaler på Koples ladesteder fra 1. juli? 

Regjeringens forskrift

La oss først sette dere inn i regjeringens forskrift om betalingsløsning for betaling ved lading av elektrisk drevet kjøretøy.

Forskriften sier at nye ladepunkt eller ladestasjon som settes i drift etter 1.7.2023, skal kunne motta  betalingsoppgjør for lading av elektrisk drevet kjøretøy ved en betalingsterminal som er knyttet til ladepunktet eller ladestasjon.

Betalingsterminalen kan være med eller uten kontaktløs funksjon (tæpping). Brukeren skal kunne bruke de fleste typer fysiske betalingskort, i tillegg til smartklokke, mobiltelefon eller andre elektroniske enheter.

Forskriften kommer med en overgangsbestemmelse, som gjelder ladepunkter som allerede er bestilt før forskriften trer i kraft. Forskriften skal kun gjelde for ladere som bestilles etter 1.7.2023.

Det betyr at vi fortsatt en stund fremover vil se nylanserte ladesteder uten fungerende betalingsterminal - også hos Kople. 

 

Når kommer Kople med ladere med kortterminal?

Flere av våre ladestasjoner har faktisk allerede kortterminal! Men; de er ikke klare til bruk enda. Hvorfor?

Vi har jobbet mye med dette, og har kommet ganske langt. Dette jobber vi fortsatt med:

  • Betalingsformidleren/innløseren må samarbeide med betalingsløsningen som leveres fra de ulike laderprodusentene. Dette skal igjen fungere med vårt driftssystem. Dette er en tidkrevende prosess, som vi jobber med.
  • Det er viktig for oss at løsningen er brukervennlig og fremtidsrettet. Det betyr at den i tillegg til å støtte fremtidsrettede betalingsløsninger som også er definert i forskriften, også bør dekke grunnleggende kundebehov, som f.eks en god kvitteringsløsning.

Fremover vil flere nye ladere komme med kortterminal montert på laderen. Vi jobber for at disse kortterminalene skal være operative fra begynnelsen av 2024.

Visste du at: Du kan betale med kort på Koples ladestasjoner i dag. Gjennom vår dropin-betaling skanner du en QR kode på ladestasjonen, angir ID og betaler for lading. Har du kredittkortet lagret i din nettleser er betalingen like enkel som på netthandel. Du kan også velge å betale med Google/Apple pay i denne løsningen.

 

Finnes det alternativer til betaling som er brukervennlig og tilgjengelig i dag?

Vi har åpnet laderne for andre ladetjenesteleverandører gjennom roaming, slik at brukerne kan velge den ladetjenesten de foretrekker for å starte ladeøkten. Vi jobber med å få stadig flere samarbeidspartnere, slik at du som forbruker kan velge din favorittapp eller ladebrikke, og lade med den hos oss – og andre ladeoperatører som deler våre tanker om dette.

Vi ser for oss at du på et tidspunkt i fremtiden vil du kunne velge hvilken tilbyder du vil bruke til elbillading, og bruke den på alle ladere, uavhengig av hvilken ladeoperatør som drifter den. Dette tror vi er veien å gå fremover for å sikre brukervennlighet, et stort og tilgjengelig ladenettverk og gode ladepriser. Da registrerer du kortet ditt én gang, og slipper til og med å ha med deg bank- eller kredittkort på ladestasjonen.

Dette er et viktig skritt på veien mot en enklere ladeopplevelse, og en forutsetning for å kunne implementere løsninger som plug&charge i fremtiden. Med plug&charge vil brukeren kun trenge å plugge bilen i laderen, og bilen vil selv identifisere seg for lading.

Visste du at: Storbritannia har allerede tatt et viktig grep her, ved å kreve at ladeoperatører som deltar i offentlige anbud tilbyr et åpent ladenettverk!

 

Les mer: Hvilke ladebrikker og apper kan du lade med hos Kople?

 

Hvorfor går vi ikke i gang med Plug&Charge i dag?

Både ladeoperatører, ladetjenestetilbydere, ladestasjonprodusenter og bilprodusenter må samarbeide for å få dette til. Våre ladere er allerede klargjort for å kunne lese bilenes vin-numre, men dette må også åpnes for fra bilprodusentene. I tillegg trengs det en internasjonal oversikt over vin-numre, slik som motorvogn-registeret er i Norge. Det betyr at det fortsatt kreves noe utvikling og kvalitetssikring før Plug&charge kan være på plass for alle biltyper på alle ladere.

Vi lover å være en pådriver for denne teknologien!

 

Kilde:

Lovdata: Forskrift om betalingsløsning for betaling ved lading av elektrisk drevet kjøretøy

Relaterte blogginnlegg

20. november 2023

Hvor lang tid tar det å bytte eller oppgradere ladeløsning?

Kunne du tenke deg å bytte driftspartner på dine ladere, og overlate driften til en profesjonell ladeaktør?

Ladetips Eiendomsselskap Næringsbygg Hotell og destinasjoner
16. oktober 2023

Stjeler laderne mye parkeringsplass? Hvilken verdi skaper laderne?

Neida, laderne stjeler ikke mye parkeringsplass! Og ja, elbilladere er definitivt verdt det – det er ingen tvil om at det øker trafikken. La oss se nærmere på hvordan.

Ladetips Eiendomsselskap Næringsbygg Hotell og destinasjoner
17. august 2022

Koples topp 7 ladetips

Våre topp 7 ladetips kan hjelpe deg med å få enda enklere ladeopplevelser i fremtiden!

Ladetips

Meld deg på nyhetsbrev